Časté dotazy k archeologickému výzkumu před stavbou

Plánujete zemní práce v Královéhradeckém kraji? Zde najdete odpovědi na otázky k oznámení záměru, průběhu výzkumu, nákladům a náhodným nálezům. Pro konkrétní doporučení nám pošlete umístění stavby a dostupnou dokumentaci.

Kdy mám kontaktovat archeologa?

Nejlépe už při přípravě stavby, kdy znáte její umístění a předpokládaný rozsah zemních prací. Včasná konzultace pomůže určit potřebné podklady a sladit archeologické práce s harmonogramem stavby.

Musím oznámit stavbu, i když na pozemku nejsou známé nálezy?

Pokud jde o území s archeologickými nálezy, oznamovací povinnost platí již při přípravě záměru. Skutečnost, že na pozemku dosud nejsou evidované nálezy, sama o sobě výskyt archeologických situací nevylučuje. Konkrétní umístění a rozsah zásahů s vámi posoudíme.

§ 22 odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb.

Kam se stavební záměr oznamuje?

Záměr se oznamuje Archeologickému ústavu. Můžete využít elektronický formulář AMČR. S jeho vyplněním a dalšími kroky vám ÚADP rád pomůže. Před zahájením zemních prací je potřeba domluvit také jejich průběh s příslušnou oprávněnou archeologickou organizací.

Týká se archeologie také přípojek, výkopu pro bazén nebo menší stavby?

Rozhodující je umístění a charakter zásahu do terénu. Také menší výkop může zasáhnout archeologické situace. Pošlete nám katastrální území, parcelní čísla a stručný popis prací, včetně předpokládané hloubky výkopu. Doporučíme vám další postup.

Jaké podklady mám připravit?

Pro první konzultaci zašlete místo stavby, katastrální území a parcelní čísla, popis záměru, rozsah a hloubku zemních prací a předpokládaný termín. Připojte dostupnou situaci stavby a technickou zprávu. Pomůže také vydané rozhodnutí nebo povolení a případný geologický průzkum. Pokud část podkladů teprve vzniká, domluvíme se na tom, co potřebujeme nejdříve.

Znamená oznámení automaticky rozsáhlé vykopávky?

Rozsah archeologických prací se stanovuje podle konkrétní stavby a situace v místě. Může jít o dohled při zemních pracích, zjišťovací sondáž nebo podrobnější výzkum. Pokud dohled žádné archeologické situace nezachytí, zdokumentuje se jeho průběh a výsledek.

Kdo hradí záchranný archeologický výzkum?

Je-li stavebníkem právnická osoba, hradí náklady tento stavebník. Fyzická osoba je hradí tehdy, pokud nutnost výzkumu vznikla při jejím podnikání. V ostatních případech hradí náklady organizace provádějící výzkum. U konkrétního záměru si pravidla úhrady vyjasníme předem.

Pravidla úhrady podle § 22 odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb.

Kolik bude výzkum stát a jak dlouho potrvá?

Jednotnou cenu ani délku nelze určit bez znalosti záměru. Záleží na ploše a hloubce zásahů, množství a charakteru nálezů i potřebném zpracování. Po posouzení dokumentace navrhneme rozsah prací a jejich koordinaci se stavbou. U složitějších míst může odhad zpřesnit zjišťovací výzkum.

Co mám dělat, když při kopání něco najdu?

Přerušte práce v místě nálezu a chraňte nález i okolní situaci před poškozením. Náhodný archeologický nález oznamte Archeologickému ústavu nebo nejbližšímu muzeu, přímo nebo prostřednictvím obce, nejpozději druhého dne po nálezu nebo po tom, kdy jste se o něm dozvěděli. Nález i naleziště ponechte beze změny do prohlídky, nejméně však po dobu pěti pracovních dnů po oznámení. Při již probíhajícím výzkumu ihned kontaktujte archeologa, se kterým spolupracujete.

Postup při nálezu podle § 23 zákona č. 20/1987 Sb.

Co dostanu po dokončení archeologických prací?

Podle povahy a průběhu prací se domluvíme na potřebném potvrzení nebo zprávě pro stavebníka. Odborné zpracování pokračuje i po dokončení terénní části a zahrnuje vyhodnocení nálezů a dokumentace a zpracování nálezové zprávy. Její zpřístupnění v Digitálním archivu AMČR se řídí pravidly archivu.

Pomůžete mi s oznámením a domluvou dalšího postupu?

Ano. Napište nám, kde a co připravujete a kdy předpokládáte zahájení zemních prací. Podklady projdeme a doporučíme další postup.

Kontaktovat archeologa · Podrobné informace pro stavebníky

Další informace poskytuje Archeologický ústav AV ČR, Praha. Právní odkazy ověřeny 4. 11. 2026.